Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V demagoga.cz jsem přestal věřit v okamžiku kdy jim jako nejhorší lháři začali vypadávat z jejich hodnocení např. Okamura atd. ale ten největší a nejprolhanější demagog Kalousek jim tam v těch statistikách podivně chyběl.

To je jako kdyby někdo hodnotil kriminalitu ve společenských skupinách a z tohohle jim vyšlo že u cikánů je kriminalita naprosto nulová.

Já bych ty chlapce co si takto demagogicky hodnotí jiné tipoval na nějaké frustrované Khárlovi děti. Rv

0 0
možnosti
Foto

Klasické zářivky - ty dlouhé trubicové - se používají všude možně už asi od poloviny nebo konce padesátých let. Kupodivu se za celou tu dobu neobjevily žádné alarmující články o nebezpečnosti rtuti, která v nich je. Ale jakmile se objevily úsporky (na stejném principu) a navíc propagované EU, nastal poprask.

Když uvážíme, kolik mnohem nebezpečnějších látek se nadýcháme a napolykáme zejména v centrech měst (a co spapáme v potravinách), je potom bědování nad úsporkami úplně nicotné.

Některé blogy a komentáře ovšem nabízejí představu, že jejich autoři denně rozmlátí nejméně tři úsporky nebo zářiky a ještě ty výpary zhluboka inhalují.

0 0
možnosti

Petr Dvořák: Trubicové žářivky jsou obvykle kryté plastovým krytem, a tak je u nich menší riziko rozbití v době svícení, než u úsporky třeba ve stolní lampě.

Jeden ze 4 argumentů Demagog.cz tak skutečně není platný.

0 0
možnosti
Foto

Rtuť, pokud ji olížete ze zářivky, jak děsí Demagoga.cz, vás nezabije.

Nebezpečná je vdechovaná rtuť a potom soli rtuti (ty ale Demagog na mysli neměl).

Potíž je, že kovová rtuť, kterou dlouhodobě dýcháte (což by připadalo v úvahu u těch zářivek), se hromadí v mozku (kůře mozku, mozečku a v  tzv. bazálních gangliích) a ledvinách. Výsledkem je třes až záškuby svalů, psychotické chování, selhání ledvin

0 0
možnosti

Tady jde o to, jak často se rozbijí úsporky v době, kdy jsou rozsvícené. Já si za celý život nepamatuji žádný takový zážitek.

Ale je mi jasné, že se rozbít mohou. Předejít se tomu dá použitím zářivek majících trubice překryté plastovou "bublinou", takže vypadají jako větší klasické žárovky.

0 0
možnosti
Foto

Zdá se že někdo se té rtuti nadýchal až dost ale Vítek to nebyl. Wiki:

Elementární rtuť je zdraví člověka nebezpečná zejména v případě vdechování jejích par. I proto se doporučuje přechovávat v laboratoři rtuť, kterou nelze uzavřít do utěsněné nádoby (např. polarografické rezervoáry), překrytou vrstvou destilované vody. Kritickým orgánem při akutním vystavení parám rtuti jsou plíce. Vzniká erozivní bronchitida a postižený člověk může dokonce zemřít na respirační selhání. Poškození dýchacího ústrojí mohou být provázeny také příznaky poškození centrálního nervového systému.  Páry elementární rtuti totiž snadno pronikají do nervové soustavy za hematoencefalickou bariéru díky své rozpustnosti v tucích. Proto také vyškolení odborníci větší množství rozlité rtuti odstraňují v protichemických oblecích vybavených dýchacími přístroji.

0 0
možnosti
Foto

Rtuť je druhý nejtoxičtější prvek po plutoniu - je toxická pro člověka v dávce 0,000001 mg/kg

1 0
možnosti

23. 5. 2014 20:59

V průměrné amalgámové plombě máte rtuti jako v 200 úsporných žárovkách. Co se sebou hodláte dělat po smrti? Mimochodem, všiml jste si že se už v podstatě přestávají prodávat? Te%d frčí ledky. A ještě mimochodem, demobilizovat rtuť v odpadu není až takový problém.

5 1
možnosti
Foto

"Mimochodem, všiml jste si že se už v podstatě přestávají prodávat? Teď frčí ledky."

Ano, konečně. Lze se důvodně domnívat, že hloupou regulací žárovek a protežováním zářivek se vývoj zabrzdil - výrobci s technologií zářivek měli najednou nereálnou poptávku bez tlaku konkurence, takže je nic nenutilo řešení vylepšovat a mohli vesele prodávat, protože lidé světlo potřebují a žárovky kupovat nemohli. Naopak ostatní výrobci klasických žárovek, halogenek nebo nových svítidel jako LED i OLED byli touto nekalou konkurencí utlačeni. Teprve až se trh nasytil předraženými nekvalitními zářivkami, začal být i u výrobců zářivek opět konkurenční tlak na vylepšování a snižování cen...

1 1
možnosti

J70a12n 77M19r40á69z15e71k

23. 5. 2014 20:54

Napsat, že rtuť je toxická v jakémkoliv množství, to může opravdu jen ekonom. Bože do čeho jsi to rozum vložil :-/

4 1
možnosti

Možná netuší že rtuti má téměř každý plné zuby. Doslova:-P

5 0
možnosti

Vy kandidujete do EP? To vám nevadí, že tam všude visí vlajky pro jejichž pálení máte sedm dobrých důvodů?

4 0
možnosti

23. 5. 2014 21:00

On kandiduje? No proboha.....

6 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS