Vít Jedlička

Zoufalý Babiš? ANO!

22. 10. 2013 18:29:24
Pan Babiš o mně píše v úterním Právu: „Vysvětlil jsem mu [Jedličkovi], že naše firma žádné dotace na přimíchávání biopaliv nedostává, pan Telička mu vysvětlil, že biopaliva zavedla EU, nikoliv Babiš.“ Oba dva výroky jsou nepravdivé. 1) Nikdo se ho neptal na dotace na biopaliva. Má otázka na pana Babiše je pořád stejná a zatím jsem na ni nedostal žádnou odpověď: „O kolik by Vaše firmy přišly na tržbách, pokud by stát podle programu Strany svobodných občanů úplně zrušil přimíchávání biopaliv do pohonných hmot?“

2) EU biopaliva nezavedla, jak tvrdí pan Babiš, pouze nám nařídila do roku 2020 zavést podíl v palivu na úrovni 10 procent. Tento svůj cíl nedávno k medializované nelibosti Agrofertu snížila na 6 procent a do roku 2020 od něj s velkou pravděpodobností úplně upustí. Nikdo nás v minulosti nenutil přimíchávat biopaliva do pohonných hmot.

To, že Babiš má značný osobní ekonomický zájem na přimíchávání biopaliv, je zřejmé z toho, že se mu v roce 2010 podařilo prolobbovat navýšení podílu bioložky v palivech ze 4,1 procenta na 6 procent. Pan Babiš tehdy bezostyšně pro média uvedl:

„Ano, lobboval jsem za biopaliva. Volal jsem třeba některým poslancům. Nebojím se říkat své názory nahlas.“

Panu Babišovi se tehdy podařilo zařídit, že se Poslanecká sněmovna sešla výjimečně poslední den svého mandátu 27. 5. 2010 a přehlasovala veto prezidenta. Návrh podpořili téměř všichni poslanci ČSSD, KSČM, KDU-ČSL, Strany zelených a také polovina přítomných poslanců ODS. Před poslaneckou sněmovnou tehdy protestovala Strana svobodných občanů. Pan Babiš se dokonce obtěžoval a pozval poté předsedu Svobodných Petra Macha na oběd, aby mu vysvětlil, že dokud budou mít Svobodní v programu zrušení biopaliv, nemohou nikdy čekat, že získají od byznysu finanční podporu.

Kromě toho, že firmy pana Babiše značně vydělávají na biopalivech, je také Agrofert největším příjemcem zemědělských dotací v České republice. Ročně dostanou jeho firmy ze státního rozpočtu prostřednictvím EU více než tři miliardy korun. Nikdo od něj nemůže očekávat, že by tento zvrhlý dotační systém chtěl jakkoliv rozumně reformovat.

Jenom v minulém roce si průměrný motorista připlatil za biopaliva 500 Kč navíc. Jako Svobodní se na přimíchávání biopaliv díváme tak, že do roku 2020 je času dost. Ať zatím naši občané užívají levné palivo. Nemyslíte, že je právě takto zdrženlivý přístup k podobným směrnicím EU namístě?

Svobodným nevadí jenom biopaliva, jsou proti všem „loupežím podle zákona“. Kromě biopaliv nás trápí například podpora solárních elektráren nebo zákonem stanovené exekuční poplatky. Každý podnikatel si má peníze zákazníků zasloužit čestně a ne prostřednictvím lobbingu v politice.

PS: O StB píšou detailně na aktuálně.cz: Nové důkazy podporují tezi o spolupráci Babiše s StB

Vít Jedlička je lídrem Strany svobodných občanů v Královéhradeckém kraji

Související:


Dotační agent matrixu Babiš. Kolik nám bere díky biopalivům?

Babiš nám odpověděl: Jsou to provokace a lži svobodných

Autor: Vít Jedlička | karma: 29.80 | přečteno: 1629 ×
Poslední články autora