Vít Jedlička

Obamův plán útoku na Sýrii ztrácí podporu i doma

11. 09. 2013 17:10:20
Poté, co se ukázalo, že USA nemají k útoku na Sýrii ani podporu Velké Británie a kromě Francie nevyjádřila žádná země ochotu se na útoku podílet, přichází další fiasko. Podle informací agentury Bloomberg, méně než 10% Sněmovny veřejně podporuje plán presidenta Obamy na vojenský úder na Sýrii.

Dnes v noci Obama bude mluvit před kongresem. V pátek by se mělo kongresu o vojenské intervenci hlasovat. Americký ministr zahraničí v pondělním projevu řekl, že pokud by Assádův režim odevzdal neprodleně chemické zbraně do rukou mezinárodního společenství, tak by to byl důvod pro zrušení plánu útoku na Sýrii. Sýrie vzala návrh vážně a vyjádřila připravenost tak za asistence Ruska učinit. Kerry se v úterý snažil výrok odvolat, že se jednalo pouze o rétorický návrh a že odzbrojení nemá na plány invaze vliv. Zatímco Obama veřejně přiznal, že odzbrojení Sýrie za účasti Ruska by byl vážný důvod pro ukončení plánované agrese ze strany USA. Nejpravděpodobnější scénář je, že Assád předá Rusku chemické zbraně.

Cena ropy Brent propadla za polední dva dny o téměř šest dolarů a aktuálně se obchoduje nad úrovní 110 dolarů za barel. Měně oslabovala ropa WTI, jejíž cena poklesla o tři dolary a aktuálně se obchoduje na úrovni 107 dolarů za barel.

vyšlo na colosseum.cz

Kam dál:

Autor: Vít Jedlička | karma: 14.23 | přečteno: 331 ×
Poslední články autora