Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ještě jsem si to nepřečetl celé, nicméně musím napsat, že za postojem Špidly, Dientsbiera či Klause není žádná politologická analýza, ale jen osobní sympatie či antipatie.

0 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
2 0
možnosti

P85e60t18r 66V19l11c49e37k

26. 1. 2013 12:06

Hezké čtení......ale více než ekonomické a politologické formule mně zde chybí návod, jak zavést a udržet kvalitní morálku všech - občanů i politiků...........pokud bude na každém kroku motem všech, ukrást pro sebe, co se dá a "prekabátit" každého, jak to jen půjde, zůstanou ony poučky pouze prázdnou teorií......

4 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
4 0
možnosti

Teoretické povídačky mimo realitu skutečných problémů. Nikdy nezačíname z bodu nula.

4 3
možnosti

Vždyť jde ale přesně o to se zorientovat a určit správný směr...

5 2
možnosti

1. Co je to svoboda?

2. Haiti má jeden z nejmenších států na světě, žít byste tam ale nechtěl.

3. Kromě moci politické a ideologické existuje také ekonomická moc.

4. Kde máte jaký rozumný argument pro vaše tvrzení, že čím méně přerozdělování, tím více svobody?

5. Rozdělení levice a pravice je historické, jak na začátku správně uvádíte. Vaše pojetí, které se opírá o míru přerozdělování, je sice zajímavé, ale jen vaše.

3 2
možnosti

1) Svoboda je možnost, případně také schopnost volit, rozhodovat a jednat „podle své vůle“ a nést za to přiměřenou odpovědnost.

2) Haiti má ale malý stát jenom protože kdyby vzala lidem cokoliv navíc tak by umřeli hlady. Historie Haiti je v podstatě nikdy nekončící válka následovaná odpornou diktaturou, která ždímala z lidí co jenom mohla. Když to skončilo v roce 2004 následovalo děsivě zemětřesení. Podivejte se vedle do Dominikánské republiky, tam by se Vám nelíbílo? :)

3) ano a co? :)

4) Pokud můžete rozhodovat o 90 procentech penězích, které vyděláte jste určitě svobodnější než když Vás stát sebere 50 procent a pořídí věci, které jste si neobjednal, nemyslíte?

5) Není pravda. Je to jedno z moderních pojetí spektra. Jak jsem uvedl ve článku odvolávám se třeba na knihu Knapp, Andrew. Wright, Vincent. The government and politics of France.. Ani v Evropském parlamentu by nikdo nacisty necpal vedle UKIP a posadil by je pěkně na levici kam patří

5 1
možnosti

většina lidí se cítí svobodněji pokud je někdo jiný zbaví odpovědnosti. Je to paradox svobody, že nese odpovědnost, která svazuje.

3 1
možnosti

necítí se svobodnější. Jsou jen pohodlní, ne líní myslet. Někteří se snad i bojí, aby je to nebolelo. Čemu se ale divit? Existuje národ, který ustál nezlomený desítky, respektive stovky let područí?

1 0
možnosti

99%. Jedno procento dolů za zesměšňování Táni Fischerové. Ekonomii možná moc nerozumí, ale je to fajn a slušná ženská.

2 1
možnosti

My jsme jí zase tak moc nezesměšnili. Jenom jsme sestříhali to nejzajímavější z jejího rozhovoru. I ta úvodní znělka tam byla už v originále...

0 3
možnosti
Foto

Libertariáni mi prostě vadí svým naivním

uchopením reality a primitivním individualismem. Ano, autor má v mnoha

věcech pravdu (např. euroval), ale selhává hned

na začátku, kdy odmítá diachronní pohled na jazyk, tedy jako na

vyvíjející se objekt. Ignorovat vývoj jazyka je prostě stupidní, ale

dejme tomu, že toho chce využít pro svůj článek. Budiž. Problémy má tento článek daleko větší. Autor se neustále ohání ekonomickým růstem atd, ale zapomíná zmínit životní úroveň obyvatelstva. Proč asi vzrostla "velikost vlády" od roku 2001 do roku 2011 v USA? Žeby US vláda investovala do pohodlí svých občanů? Protože v těch letech se odehrávaly 2 naprosto předražené, stupidní války, proto tolik utrácení! Ano, ekonomika v USA silně rostla do začátku 20. století. A taky byly 16ti hodinové směny a žádné víkendy. A samozřejmě o vlivu peněz na politiku v USA se ani nezmiňuje, přitom rok 1978 byl naprostý gamechanger, když ústavní soud rozhodl, že korporace mohou utrácet neomezené peníze na politické kampaně ( http://en.wikipedia.org/wiki/Corporate_personhood ). Libertariáni se neustále ohánějí slovy jako svoboda, ale odmítají zavést mechanismy, které by svobodu zachovaly, na to je jejich ideologie příliš primitivní. A potom se dokonce ohání citáty Abrahama Lincolna a Thomase Jeffersona, u kterých bylo už dávno prokázáno, že jsou fejk, nějaký reverend je vymyslel (btw Abraham Lincoln nebyl členem otců zakladatelů). Ale co by taky člověk mohl čekat od typana, který o sobě prohlašuje, že je popíračem globálního oteplování. A to v době, kdy tu máme silný vědecký konsensus, geniální vědce jako Armand Neukermans a jeho Silver Linings Club atd.

4 8
možnosti

Libertariáni v USA jsou asi nejhlasitější protiválečný hlas v Americe. Dělají na to téma i pěkné klipy. Tak nevím, co mi vyčítáte. Omezení peněz na politické kampaně je nesmysl, jak můžete teď krásně vidět na prezidentských volbách. Někdo má k dispozici max 50 mil a někdo má k dispozici Bakalovo mediální miliardové impérium... S tím globálním oteplováním Váš odkážu na klimaskeptik.cz, pokud tam najdete jedinou nekonzistenci nebo nesmysl, tak dejte vědět. Ale je to skutečně jako u blbejch. Nikdo nepopírá, že člověk má nějaký vliv na klima, ale snažit se teď odhadnout podle toho vlivu, který nevíme jaký skutečně je jaké bude klima za sto let je demence nejvyšší řádu a je neskutečné kolik lidí na to naskočilo... Ješte 2x dementnější je to, jak se větrníky a biopalivy snažíme se změnou klimatu bojovat... Mě by zajímalo co si počnete, až přijde další doba ledová. Kdyby se v ČR oteplilo o dva stupně tak to přežiji, ale ledovec v domě by mě vadil....

Pokud tvrdíte, že ty citáty jsou fake, tak byste to měl doložit nebo se mi omluvit za to že kecáte.

Jefferon to řekl 4.3 1801 při své inaugurační řeči http://www.lewrockwell.com/vance/vance17.html

Linconl to řekl 4.7.1861 a kde jsem napsal, že patři mezi otce zakladatele? Napsal jsem že jejich duch vydržel až do začátku 20 století.

http://www.founding.com/founders_library/pageID.2270/default.asp

Tipnul bych si, že jste nějaký levicový intelektuál, že mám pravdu? :)

7 2
možnosti

Promiňte, ale jak se říká - čůráte tady proti větru. Stojíte totiž před neřešitelným problémem - zdrcující většina lidí svobodu vůbec nechce. To není můj názor, to je fakt. Stačí se podívat na výsledky voleb všude na světě. Nebo na to, jak rádi lidé podléhají médiím, dříve vůdcům, hnutím, jak rádi se drží v davu, jak zoufale postrádají vlastní "nestádní" názor. Svoboda je pro ně cosi jako vyděděnost, osamělost, podivínství, nepřátelský element. Bylo tomu tak vždy - už od dob otrokářské společnosti. A vládci všech dob toho vždy využívali a vymýšleli stále nové a nové způsoby, jak masy účinně ovládat. Tedy - dělat jim dobře, dávat jim, co chtějí. Tak to bylo vždy a bude to tak vždy. Cpete lidem něco, co nechtějí, proto jste předem poražený. Narozdíl od všech politiků, kteří toto dobře vědí. Co je však dobré a nezničitelné - každý, kdo po svobodě touží, může si ji budovat sám v sobě, nezávisle na státě, na politice, na momentálním společenském zřízení. Svobodný občan tedy nepotřebuje stranu, přesněji řečeno - všechny strany i politici jsou mu k ničemu. :-)

10 1
možnosti

P93e26t21r 40S10k97á54c62e88l

23. 1. 2013 10:25

Souhlas. Stále platí:

„Nikdo není tak beznadějně zotročený, jako ti, kteří falešně

věří, že jsou svobodni.“ » Johan Wolfgang von Goethe.R^

4 4
možnosti

J73a18n 44H98l66e26d85í72k

22. 1. 2013 15:47

obsahově velmi zajímavé, gramatická stavba vět na nedostatečnou, základní kostra ideje stylem ZIG ZAG.  Bohužel mimo EU jiné cesty není, hledání lepší je zcela iluzorní, ikdyž se ekonomo--filozofové snaží navíc mlžit, v tom lidském smogu 7,5 miliardy tvorů.

3 9
možnosti

Často si v této souvislosti vybavuji slova právního historika J. Klimenta, který v roce 1939 vítal německou okupaci mimo jiné těmito slovy: "Pro nás samostatnost byla neštěstím. Tvoří se impérium a my si musíme v jeho rámci najít skrovné místo." Těm, kdo uvažují o dnešní EU podobně, by kniha Petra Macha měla otevřít oči.

13 3
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS