Díky politice pana Babiše máme naftu dražší o 4 Kč a benzín o 2 Kč

Již dnes na jeden litr benzínu připadá 20 korun daní. Ministru financí Babišovi se minulý týden podařilo zarazit snížení této sumy o 1,82 koruny u benzínu a 3,03 koruny u nafty. Podařilo se mu ale prosadit zelenou naftu pro zemědělce. Těm se má začít vracet 4,38 Kč z každého litru. Podpora zelené nafty přijde státní rozpočet podle výpočtu Ministerstva financí na 1,3 miliardy korun. Nová, Babišem navrhovaná daň za ropné rezervy, by zdražila pohonné hmoty o 25 až 30 haléřů a stát by na ní vydělal 1,4 miliardy korun. 

Není spíš Babiš agentem Matrixu?ateo.cz

Pan ministr se tak chystá náklady na zlevnění nafty pro zemědělce přenést na všechny ostatní spotřebitele.

Nejedná se ale o první nápad pana ministra, který zvyšuje ceny pohonných hmot. Panem Babišem v roce 2010 prolobovaný 6 procentní podíl biosložky v pohonných hmotách řidičům zdražuje naftu o dalších 50 haléřů. Navíc stát díky nižší spotřební dani na biopaliva přichází ročně o dalších zhruba 1,5 miliardy korun. Společnost AGROFERT, a.s., vlastněná panem Babišem, je největším majitelem zemědělské půdy v České republice a současně jeden z největších producentů biopaliv.

Pokud se nově vzniklý zákon podaří prosadit, tak se dá shrnout, že díky politice pana Babiše během posledních čtyř let není nafta pro běžné občany levnější o 3,83 Kč a benzín o 2,22 Kč.  Cena mohla být nižší, pokud by se neschválilo zvýšené přimíchávání biopaliv,  nově vznikající daň z ropných rezerv a naopak pokud by se schválila redukce spotřební daně. To by také přispělo k nižším odvodům za DPH.

Reportéří ČT k propojení státu a Agrofertu

 

 

Autor: Vít Jedlička | středa 30.7.2014 16:40 | karma článku: 32,77 | přečteno: 2619x