Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vliv kvantitativního uvolňování na trhy

Současnou rozvolněnou monetární politiku Fedu neschvalují pouze dva členové dvanáctičlenné komise FOMC, která o ní rozhoduje. Jedná se o šéfku kansaského Fedu Esther Georgovou a šéfa st. louiského Fedu Jamese Bullara. Mají pro to ale úplně opačné důvody. Podle zápisu FOMC: „Pan Bullar nesouhlasí s usnesením FOMC, protože si myslí, že by komise měla projevit silnější snahu dosáhnout 2 % inflaci. Připomněl, že inflace klesá od začátku roku 2012 a je v současné době značně pod cílem Fedu.“ Z opačného důvodu nepodpořila závěry FOMC Esther Georgová, která dlouhodobě nesouhlasí s kvantitativním uvolňováním, ta má podle zápisu „nadále obavy z agresivní monetární politiky v době rostoucí ekonomiky. Připomněla hrozbu potencionálního rozkolísání trhů, které může uvolněná monetární politika způsobit.“ Myslíme si, že blíže pravdě je paní Georgová. To může být potencionální příležitost pro investory, kteří porozumí vlivu kvantitativního uvolňování na trhy.

 

Vliv kvantitativního uvolňování na měnový kurz EURUSD
Přestože v polovině minulého roku předseda ECB Draghi prohlásil, že udělá „cokoliv bude potřeba“ pro záchranu eura a vyhlásil program neomezeného nákupu státních dluhopisů (OMT) zemí postižených dluhovou krizi, tak ECB začala poměrně utahovat monetární politiku. Uklidněná situace na trzích dovolila ECB, aby na začátku srpna započala s redukcí svojí rozvahy. Fed naopak ve stejném období svojí uvolněnou monetární politiku akceleroval. 13. září 2012 vyhlásil Bernanke třetí kolo kvantitativního uvolňování, v kterém Fed započal s nákupem aktiv krytými hypotékami v celkovém objemu 40 miliard dolarů měsíčně. U programu nebyl předem stanoven konec, proto se mu také říká kvantitativní uvolňování do nekonečna. 12. prosince 2012 oznámila komise FOMC nárůst nákupů aktiv o 45 miliard. V roce 2009 nastartovaly americké akciové indexy bezprecedentní růst a do dnešních dnů trhají svoje historické rekordy. Jakákoliv zmínka o ukončení nebo zmírnění programu ze strany Fedu vyvolává výprodeje jak na akciích, tak na dluhopisech. Nejsilnější letošní výprodej zaznamenal trh 20. června, kdy Bernanke řekl, že pokud ekonomický vývoj půjde v souladu s očekáváním Fedu, tak kvantitativní uvolňování skonči v polovině roku 2014. Potvrdil také, že Fed sníží objem nákupu cenných papírů ještě v tomto roce. Hranice nezaměstnanosti okolo sedmi procent by podle Bernankeho stačila k ukončení kvantitativního uvolňování. Současná míra nezaměstnanosti v USA je 7,6 %. Bernanke potvrdil svůj výrok z minulého zasedání, v kterém uvedl, že Fed se nechystá cenné papíry, které nakoupil, prodávat.

Graf: Celková aktiva Fedu a ECB v miliónech USD (Zdroj: Colosseum, Bloomberg)

 

Pokud od sebe odečteme objem vytištěných peněz Fedem a ECB, tak získáme křivku rozdílu objemu aktiv u těchto centrálních bank. Ta od počátku krize vykazuje poměrně silnou korelaci s vývojem kurzu EURUSD. Lokální maxima a minima na grafu jsou téměř identická. Trh až do konce prvního kvartálu v tomto roce velmi silně vnímal celkové množství peněz, které centrální banky vypustily do ekonomiky. K odtržení tohoto vztahu došlo na začátku května. Fed nadále pokračuje v nákupech amerických státních dluhopisů a MBS v objemu 85 miliard dolarů měsíčně, ale trh na to nereaguje tak jak v minulosti. V tomto komentáři rozebereme důvody, proč by tomu tak mohlo být a proč si myslíme, že se tento vztah v budoucnu vyrovná.

Graf: Rozdíl celkových aktiv Fedu a ECB v miliónech USD a kurz EURUSD (Zdroj: Colosseum, Bloomberg)

 

Vysvětlením změny vztahu by mohlo být například výrazné zhoršení dluhové krize v eurozóně. Indikátorem vývoje krize v eurozóně může být například vývoj cen CDS (pojištění proti bankrotu) Španělska, jako jedné z největších zemí eurozóny, která má finanční problémy. Jak je ale vidět, tak na konci prvního čtvrtletí byl vývoj cen španělských desetiletých CDS spíše pozitivní. Horšit se situace začala až na začátku června. 
Graf: Kurz EURUSD a měsíční změna CDS desetiletých španělských dluhopisů v bazických bodech (Zdroj: Colosseum, Bloomberg)

 

 

Podle našeho názoru může být důvodem, proč se změnil vztah mezi množstvím peněz v ekonomice a měnovým kurzem, to, že 81,5 procenta všech peněz, které Fed od začátku kvantitativního uvolňování vypustil, se zatím nedostalo do oběhu. Fed platí od začátku krize v roce 2008 bankám 0,25 procenta za to, že si u něj nechávají svoje rezervy. Ty aktuálně přesahují 2 biliony dolarů a pouze čekají jako časovaná bomba, aby byly vypuštěny do ekonomiky. Trhy přestaly věřit v to, že se tyto peníze někdy do ekonomiky dostanou, ačkoliv jsou kdykoliv k dispozici komerčním bankám. To ovlivnilo jak kurz dolaru, tak také inflační očekávání v USA.

Graf: Množství aktiv nakoupených Fedem od 1.1.2008, objem rezerv komerčních bank uložených u Fedu a rozdíl těchto dvou položek (Zdroj: Colosseum, Bloomberg)

 

 

Vliv kvantitativního uvolňování na ceny akcií a dluhopisů

Na dalším grafu je názorně vidět, jak právě množství peněz, které banky dostanou od Fedu za dluhopisy nebo MBS a nerozhodnou se ho uložit zpátky u Fedu, je důležité pro vývoj na akciových trzích. Dá se jimi vysvětlit značná část korekcí na akciových trzích. Například i přesto, že banky dostaly v červnu pravidelnou finanční injekci od Fedu ve formě 85 miliard dolarů, tak se po projevu Bernankeho 20. června rozhodly u Fedu uložit ještě více peněz než díky kvantitativnímu uvolňování získaly. Dvou biliónté rezervy komerčních bank u Fedu mohou být kdykoliv použity na další nákup čehokoliv v ekonomice. Fed dal jasně najevo, že svojí rozvahu nehodlá zmenšovat prodejem nakoupených dluhopisů ani MBS. Pokud je to pravda, tak je pouze otázkou času. než se banky rozhodnout, že jim úrok 0,25 % u Fedu nepřijde dostatečně zajímavý. Pokud tyto peníze pustí do ekonomiky, tak se může zvýšit inflace a oslabit dolar.

Graf: Průměrná třicetidenní změna bilance Fedu v miliónech dolarů, průměrná třicetidenní změna rozdílu bilance Fedu a rezerv, hodnota S&P 500 a ceny amerických desetiletých dluhopisů. (Zdroj: Colosseum, Bloomberg)

Vliv kvantitativního uvolňování na inflační očekávání

Na dalším grafu je vidět, proč trh stále méně věří tomu, že se podaří nastartovat inflaci. I přes masivní kvantitativní uvolňování se totiž skutečně do reálné ekonomiky dostává pouze zlomek z nově vytištěných peněz. Pokud nejdříve inflační očekávání rostla na základě vysokého kvantitativního uvolňování, během kterého nepropouštěly komerční banky peníze dál do oběhu, tak později dochází k deziluzi a pádu inflačních očekávání.

Graf: Průměrná třicetidenní změna bilance Fedu v miliónech dolarů, průměrná třicetidenní změna rozdílu bilance Fedu a rezerv a inflační očekávání (rozdíl v úrokové míře pětiletých amerických dluhopisů vázaných a nevázaných na inflaci). (Zdroj: Colosseum, Bloomberg)

 

 

Vít Jedlička, vyšlo na colosseum.cz

Autor: Vít Jedlička | čtvrtek 25.7.2013 16:13 | karma článku: 11,28 | přečteno: 454x
  • Další články autora

Vít Jedlička

Taxi končí Liftago, WunderCar a Uber začínají!

V článku níže můžete díky promo kódům získat 350 Kč na ježdění po Praze. Další kredit můžete získat tím, že do aplikace zvete své kamarády. Mobilní aplikace pro Android a iPhone (Windows mobile je definitivně mrtvý) dělají revoluci v dopravě ve velkých světových metropolích. Vysloužily jsi už svojí vlastní epizodu v South Parku: Handicar. Taxikářské dispečinky se dočkají výrazné redukce a možná nakonec, pokud se jím díky státní moc nepodaří potlačit novou konkurenci, jednoho dne zcela zmizí.

5.11.2014 v 17:40 | Karma: 14,61 | Přečteno: 2092x | Diskuse| Ekonomika

Vít Jedlička

Díky politice pana Babiše máme naftu dražší o 4 Kč a benzín o 2 Kč

Již dnes na jeden litr benzínu připadá 20 korun daní. Ministru financí Babišovi se minulý týden podařilo zarazit snížení této sumy o 1,82 koruny u benzínu a 3,03 koruny u nafty. Podařilo se mu ale prosadit zelenou naftu pro zemědělce. Těm se má začít vracet 4,38 Kč z každého litru. Podpora zelené nafty přijde státní rozpočet podle výpočtu Ministerstva financí na 1,3 miliardy korun. Nová, Babišem navrhovaná daň za ropné rezervy, by zdražila pohonné hmoty o 25 až 30 haléřů a stát by na ní vydělal 1,4 miliardy korun.

30.7.2014 v 16:40 | Karma: 32,77 | Přečteno: 2619x | Diskuse| Politika

Vít Jedlička

Vznikla EFD v Evropském parlamentu, zasedat v ní budou Svobodní

„Budeme hlas národů“ říká předseda Britské strany za nezávislost (UKIP) Nigel Farage, jehož strana ve Velké Británii vyhrála volby do Evropského parlamentu. Nová frakce Evropa svobody a demokracie (EFD) v Evropském parlamentu v současné době zahrnuje 7 národních delegací a 48 poslanců.

18.6.2014 v 18:16 | Karma: 23,96 | Přečteno: 755x | Diskuse| Politika

Vít Jedlička

Největší mýtus eurovoleb: Brusel jsme my

„My jsme přece Brusel“ ohání se, kdykoliv se něco někomu nelíbí na Evropské unii - ANO, Piráti, Zelení a Jakub Janda, zástupce ředitele Evropskou komisí sponzorovaného think tanku Evropské hodnoty. Na něm si demonstrujeme, jaké mají myšlenkové pochody lidé, kteří se cítí jako Brusel. Chtěl jsem Vám z toho udělat video, ale bylo mi to výslovně panem Jandou zakázáno.

24.5.2014 v 6:49 | Karma: 36,16 | Přečteno: 2321x | Diskuse| Ostatní

Vít Jedlička

Pozor demagog.cz vás přizabije rtutí a ani si neověří zdroje

Organizace Demagog.cz se pustila do kritiky Svobodných a zkoumala 20 euronesmyslů, které publikovali na webu euronesmysly.cz. Záměrně některé věci překrucují, někde mají částečně pravdu, ale v bodě týkajícím se nebezpečnosti zářivek udělali pánové zásadní přešlap, když tvrdí, že úsporné zářivky jsou zdravotně závadné pouze, pokud budete olizovat střepy. Doslova píší:

23.5.2014 v 20:27 | Karma: 32,68 | Přečteno: 3236x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2916x
Studoval ekonomii na VŠE a politologii na CEVRO Institutu.Najdete mě na Facebooku
Zakladatel občanského sdružení Reformy.cz
Kandidát Svobodných do Evropského parlamentu s č. 4

Seznam rubrik

Oblíbené články